SMTP server en Belgacom

Het is geleden van de eerste periode van deze blog dat ik nog zo veel meningsuiting heb gestopt in één post, maar ik kan het nu niet laten. Niet rechtstreeks over de Open Source wereld, niet over politiek, maar over Belgacom. Al langere tijd zijn zij ook op de kar gesprongen van het blokkeren van poortjes. Dat is nodig om onze veiligheid, en hun "reputatie" te beschermen, aldus Belgacom. Of hebben ze gewoon ook graag wat controle? In ieder geval, de niet-zakelijke gebruiker is dus gewoon te dom om zelf te bepalen of ze al dan niet voor hun veiligheid kunnen zorgen. Of hebben ze gewoon graag wat extra duurdere accounts?

Ik ga zeker akkoord dat er veel gebruikers zijn die dit inderdaad niet kunnen, dat tonen de enorme botnets simpelweg aan, maar dan nog vind ik dat je als gebruiker het recht te hebben die bescherming op te zeggen, en zelf alle verantwoordelijkheid te nemen voor uw veiligheid, en vanzelfsprekend uw daden. En indien jij hen schade berokkent, wel daar bestaan de rechtbanken voor, en dat is dan natuurlijk de consequentie van die vrijheid. Maar vrijheid en privacy, dat is maar een idioot romantisch principe zeker?

Ze hebben verschillende poorten gesloten die gebruikers en henzelf problemen zouden bezorgen. Voor http, https en telnet maken ze een uitzondering (waar ik handig van gebruik maak), maar voor smtp en proxy niet. Mij lijkt telnet nu net het meest bedreigende van dit alles, maar goed het is een veel gebruikte internetdienst, en dus toegelaten. SMTP en Proxy's worden toch nooit gebruikt, zeker die eerste niet. Als ze bang zijn zo op blacklists te komen zijn er toch vele manieren om te voorkomen dat nietswetende gebruikers (maar toch niet onwetend genoeg om in de instellingen te prutsen) het toch activeren? Reken bijvoorbeeld een activeringsbedrag aan die net een drempel vormt. Voor kwaadwilligen die hun verbinding bewust gebruiken om SPAM te versturen is er hoe dan ook maar één echte oplossing, en dat is gerechtelijke vervolging.

Maar, het is wel duidelijk dat hun beveiliging op geen *puut* trekt. Immers, ik heb verschillende dagen netjes al mijn mailtjes ontvangen! Blijkbaar is die beveiliging een beetje aan fluctuatie onderhevig? Wel, als ze niet werkt, waarom dan toepassen? Ik heb niet eens moeite gedaan om ze te omzeilen ...

Maar, omdat we nu eenmaal de grillen van Belgacom moeten aanvaarden, zal ik dan toch maar gebruik maken van de servers van PCExtreme. Een andere optie is echter om mijn backupruimte er op te zeggen, en deze in te ruilen voor een VPS, voor de prijs van 4,70 GB krijg ik er 25, zelf te beheren, een volledige server, waar ik dus mijn eigen private SMTP server kan opzetten. Ik maak deze totaal onbereikbaar, en via een ssh tunnel kan ik er voor zorgen dat het lijkt alsof mijn thuis server de SMTP server is, en SPAM is uitgesloten! Het zal er ooit van komen, maar ik denk toch nu niet ;)

14/10/2011, 24:00:
Nu het is trouwens zo dat ze de 25 poorten al langer blokkeren, dat blijkt uit verschillende posts op het internet. De drie poorten die kunnen geopend worden zijn geblokkeerd sinds november 2009. Het was dus de bedoeling die poorten ooit definitief te sluiten. Misschien toch maar eens informatie winnen over Dommel?